Har du sittande arbete?

Stillasittande - dagens nya röka. Att sitta still är lika ohälsosamt som att röka. 90% av Sveriges befolkning når inte upp till rekommenderad daglig rörelse. Vi sitter allt mer - passiva transporter,  stillasittande arbete, stillasittande fritid och vårt hushållsarbete erbjuder vi någon annan... Genom att se möjligheter till att bryta stillasittandet och öka den lätta fysiska aktiviteten så kan vi göra stor skillnad för våra kroppar. Var klok och välj aktiv skrivbordsstol (boll) och höj och sänkbart skrivbord.


IDEON, SKANSKA, Haldex Brake, JARVIS, Bellevue Redovisningsbyrå, Kulan IC, Malmö Stad med flera sitter idag på boll och de är alla nöjda med sitt val. Ord som sagts om bollen - jobbigare än vad man kan tro, mindre ryggsmärta, kul, känner mig starkare i bålen efter att ha använt den ett tag, vad ska våra kunder säga?, jag får inte ha bollen ifred - vi beställer 4 stycken till... 

 

Alla känner till att kroppen behöver rörelse dock har vi idag arbete som bidrar till att kroppen blir passiv många timmar om dygnet. Kontorsarbete och övrigt sittande i vardagen, som TV-soffan, bilen kan innebära att vi i vissa fall sitter i mer än 13 timmar om dagen. Ca 50-70% av dagen är i värsta fall sittande. Detta har en påverkan på vår hälsa och är en bidragande orsak till bl.a rygg-nacke-axlelproblem, nedsatt rörlighet och nedsatt bålstabilitet. Även andningen blir påverkad och man ser att vi har en tendens att enbart använda övre delen av lungorna vilket kan leda till sämre syresättning och trötthet.

 

Olika studier i ämnet sittande finns och vi ser idag att svenska befolkningen är starkast i benen, något svagare i armarna och svagast i bålen just på grund av för mycket sittande. En stark bål förebygger bl.a rygg-nacke-axlelproblematiken vilket idag orsakar mångas sjukskrivningar.

 

En studie som nyligen publicerades i The British Journal of sports Medicine visar att de som sitter mesta delen av sina dagar ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabets med långt över 100% jämfört med dem som lever ett rörligt liv.

 

En sittande timme förkortar livet med 21,8 minuter (gäller de som sitter mer än 6 timmar om dagen) Jämför med att röka en cigarett som “bara” förkortar livet med 11 minuter. Studien visar alltså att det är värre med passivt sittande än rökning.

 

Lösningen på detta kan var just ett höj och sänkbart skrivbord och en aktiv kontorsstol. Vilket minskar det passiva sittande och gör att vi får en rörligare vardag.

 

Här är ett förslag på en kontorsstol som bidrar till ett aktivt sittande. Att sitta på boll stimulerar bålstabiliteten, det är enkelt att snabbt byta position, bäckenet kommer i en gynnsam position i förhållande till ryggraden, ökad blodcirkulation i benen och den dagliga aktiviteten ökar. Dessutom är det ett fantastiskt träningsredskap, dra ihop ett gäng arbetskamrater och kör träning med er kontorsstol, EatMoveLive kan bidrar med förslag på övningar och erbjuda en grupptränare.

 

Ett annat förslag är att låta den “aktiva skrivbordsstolen” bli årets julklapp på ditt företag. Bollen går att få i olika färger och med loggan på. Fördel med denna boll jämfört med andra bollar är att den är gjord av ett kraftigare materialet vilket innebär att den behåller sin rundhet dessutom har den lösa korn i sig som gör att den ligger stilla när vi reser oss. Kornen i bollen ger även en ökad tyngd som skapar möjlighet till ökad utmaning i träningssammanhang.

 

Vi säljer bollar av ett tåligare material som behåller sin rundhet, dessutom har de korn i botten vilket gör att bollen ligger kvar där man lämnar den. 


Bollarna är i storlek 55 cm (grön), 65 cm (lila eller blå) 75 cm (svart eller grå). 


Pris från 695 sv.kr ex moms.


Är du intresserad av att köpa en boll så maila stina@eatmovelive.se 

Bollen skickas opumpad till dig, frakt tillkommer.


Det går även att beställa en workshop där vi går igenom fördelar med att sitta på boll och enklare träningsprogram som kan utföras på bollen.

 

"Ta hand om dig och din kropp, se till att göra din vardag aktiv"


Bollövningar med text hittar du här.

Bollövningar med enbart bilder hittar du här.

Eat natural, Move natural, Live your life with love

projektledning & design Epafi • design & webbproduktion Artnvision